Delta Technics cabling

Cabling

Koper

De gestructureerde koperbekabeling wordt al te vaak gezien als iets banaals. Het zijn maar wat kabeltjes die bijvoorbeeld de elektricien ook wel even mee kan voorzien. Zonder denigrerend te doen naar onze collega-elektriciens is het plaatsen van databekabeling wel degelijk meer dan een kabel trekken en er een connector aan monteren. Het is een specialisatie die specifieke vaardigheden, kennis en gereedschap vergt.

Gespecialiseerde plaatsing

De wijze waarop de kabel geplaatst en behandeld wordt (en niet zomaar getrokken!) is van cruciaal belang voor de goede werking nadien. Databekabeling zijn transmissielijnen, en gedragen zich heel anders dan koperkabels voor elektro-installaties. “Details” als en krul in de kabel dichttrekken of de kabel pletten kunnen bijvoorbeeld al zorgen voor verhoogde overspraak en storing. Zeker bij het plaatsen van bekabeling voor hogere frequenties (en snelheden) zoals CAT6/CAT6A heeft dit meetbare gevolgen die zelfs zover kunnen gaan dat de kabel niet meer voldoet aan de vooropgestelde specificaties en normering. Dit wil zeggen dat de kabel transmissiefouten kan en zal veroorzaken, en onbetrouwbare resultaten zal geven bij gebruik. Onze mensen zijn opgeleid en worden jaarlijks bijgeschoold om alle ontwikkelingen als nieuwe types connectoren en kabels correct toe te passen. Zij zijn gespecialiseerd in databekabeling en voeren dit dagelijks uit.

Gecertifieerde materialen van gerenommeerde fabrikanten:

Naast de behandeling en plaatsing zijn ook de gebruikte materialen een onderscheidende factor. Wij plaatsen enkel producten van gespecialiseerde merken als Excel, R&M, Panduit, Draka etc. Voor deze merken zijn wij ook gecertifieerd en kunnen wij de vereiste standaarden garanderen. Deze connectoren passen na afwerking ook perfect in de behuizingen en afdekplaatjes van fabrikanten als Niko, Bticino, Legrand uit de elektro-sector, zodat de afwerking ook esthetisch perfect is. Deze merken hebben zelf ook dataconnectoren, echter stellen wij vast dat deze vaak niet voldoen, en zelfs bij correcte plaatsing de normering niet behalen.

Veiligheid en wetgeving

Al onze kabel is “LSZH” wat staat voor “Low Smoke, Zero Halogen”. Deze kabel is verplicht te gebruiken in openbare gebouwen of gebouwen hoger dan 25meter. Wij verkiezen echter om alle projecten standaard uit te voeren in LSZH-kabel. Deze heeft een zekere meerkost tegenover pvc-kabel, maar geeft wel véél betere garanties naar de veiligheid van u en uw medewerkers.

Klassieke pvc-kabelmantels bevatten halogeen, chloor en andere stoffen die in geval van brand meteen een dikke en toxische rook ontwikkelen. De dikke rook bemoeilijkt de evacuatie, en het hoge gehalte aan toxische en corrosieve gassen in de rook zijn zelfs vrijwel meteen dodelijk, en zorgen voor onomkeerbare schade, zelfs bij beperkte inhalatie. Als men weet dat de meeste dodelijke slachtoffers bij brand worden veroorzaakt door dergelijke rookvergiftiging, is dit toch een punt om even bij stil te staan.

De kabelmantels met LSZH-label, zijn halogeenvrij en geven vrijwel geen rook af. Ook verspreiden zij geen toxische stoffen zodat bij eventuele brand de evacuatietijd drastische verlengd wordt, zodat iedereen het gebouw relatief veilig kan verlaten. Ook zal de rookschade aan het overige gebouw veel beperkter blijven. Alle mantels zijn ook brandvertragend en zelfdovend.

Hier ziet u zelf het verschil

Glasvezel

Delta Technics Cabling Fiber

Glasvezelbekabeling wordt meer en meer gebruikt om verbindingen aan hoge snelheid en/of langere afstanden te realiseren: 40Gbps over 100km is geen enkel probleem. Maar ook voor relatief korte afstanden of lokale verbindingen is glasvezel geschikt omwille van zijn hoge bandbreedte en het feit dat deze kabel niet onderhevig is aan elektromagnetische invloeden. Ook hier de juiste keuze in kabel en technologie belangrijk.

Glasvezel delen we doorgaans op in Multimode en Singlemode. Multimode heeft een dikkere core van 50µm of 62,5µm waardoor verschillende lichtsignalen via LED onder verschillende hoeken geprojecteerd worden, over relatief korte afstand tot enkele honderden meters.. Bij Singlemode is de core slechts 8 tot 10µm en wordt vaak een laserbron gebruikt om het signaal te projecteren met hoge bandbreedte, over lange afstanden.

In beide gevallen is belangrijk dat de juiste vezel gebruikt wordt, met de juiste connectoren. Ook hier zijn wel wat verschillen mogelijk zoals LC, SC, ST, afhankelijk van de toepassing. Bijkomend aandachtspunt is het gebruik van de juiste patchkabels. Hier gebeuren weleens fouten, wat de goede werking van de link kan verstoren. Elk type glasvezel (OM1-OM4) heeft een kleurcode, en mag niet door elkaar gebruikt worden.

Kunststofvezels of “Plastic Optical Fiber” (POF) wordt weleens toegepast in consumentenproducten (digitale audio) of industrie. Wij volgen eventuele ontwikkelingen hiervan wel op, maar bieden hier momenteel geen diensten op aan omdat het momenteel geen overtuigende toepassing vindt in de databekabeling voor datanetwerken.

Afwerking

Om een vezel af te werken bestaan twee mogelijkheden: Meestal wordt een “pigtail” (connector met stukje glasvezel eraan) aan de kabel gelast met een speciaal lastoestel. Ditzelfde las procedé kan ook gebruikt worden om twee vezels aan elkaar te verbinden (vb herstelling stukgetrokken kabel)

In bepaalde gevallen opteren we echter om de connector rechtstreeks op de vezel te monteren. Bij dit procedé wordt een connector met epoxyhars verwarmd, waarna de vezel door de connector (ferulle) wordt gebracht en afgesneden. Hierna wordt het uiteinde van de connector vlak en gladgepolijst.

Plaatsing

Glasvezels kunnen op verschillende manieren geplaatst worden: in een kabel, of in een blaasbuis. Een glasvezelkabel wordt geplaatst zoals elke andere kabel, en bevat een aantal lagen met beschermmantels en opvulling van aramidevezel. De toegepaste mantels en bescherming zijn afhankelijk van het beoogde gebruik (ondergronds, buiten, binnen,…) De kabel bevat een aantal vezels die op zich bestaan uit de core, cladding en gekleurde coating. Afhankelijk van het type kabel zit rond de vezel een beschermmantel, of zitten de vezels in een “Loose Tube” gevuld met gel. Deze kabels worden steeds afgewerkt in een cassette dat tevens als patchpanneel fungeert. Er bestaan ook “prefab” kabels: kabels waar de uiteinden reeds afgewerkt zijn met connectoren. Deze zijn echter zeer fragiel, en raken bij de plaatsing dikwijls beschadigd. Wij opteren daarom steeds voor een kabel die nadien op maat afgewerkt wordt. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van blaastubes die meestal worden ingegraven. Dit is een verzameling van kleine lege buisjes. Na de plaatsing van deze buisjes kunnen in elk buisje de gewenste glasvezels met een compressor doorgeblazen worden. Dit maakt het mogelijk ook nadien vezels te blazen door bestaande verbindingen, zolang er lege buisjes zijn. Ook vervangen van vezels is in principe mogelijk zolang de blaasbuisjes correct geplaatst en onbeschadigd zijn.

Oplevering

Ook de verbindingen in glasvezel worden correct in de patchkast opgeleverd, gelabeld en getest met geijkte apparatuur. Zo bent u gegarandeerd dat de voorziene verbindingen volledig betrouwbaar zijn en perfect zullen werken. Wij kunnen de installatie ook door de fabrikant laten certifiëren.

Contact